Salt la meniul principal Salt la conținutul paginii

Festival Naţional de Film pentru Nevăzători

Primul Festival Naţional de Film pentru Nevăzători din România

Pe parcursul a cinci zile vor fi organizate 10 proiecţii de filme cu descriere audio la care vor putea participa şi persoanele fără deficienţe de vedere care vor urmări filmul în condiţii obişnuite.

Descrierea audio face filmele accesibile atât nevăzătorilor cât şi persoanelor care au resturi de vedere. Alături de coloana sonoră a filmului mai este introdusă o bandă pe care sunt oferite explicaţiile suplimentare foarte importante pentru înţelegerea cu adevărat a acţiunii filmului. Sunt descrise decorurile, gesturile actorilor, stările psihice indicate de mimica lor, cu ce sunt îmbrăcate personajele, poziţia personajelor în cadru, ordinea intrării lor, relaţiile dintre ele şi orice imagine fără de care înţelegerea filmului ar fi parţială.

Explicaţiile sunt atent sincronizate cu filmul pentru a nu se suprapune cu replicile actorilor şi sunt transmise prin unde radio la căştile pe care nevăzătorii le primesc la intrarea în cinematograf, folosind un sistem similar cu cel utilizat în traducerile simultane. Ceilalţi spectatori care doresc să aibă parte de o experienţă inedită, pot solicita, la intrarea în sală, căşti.

Proiectul „Festivalul Naţional de Film pentru Nevăzători”, realizat în parteneriat cu Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc, este finanţat prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG din România, website: www.eeagrants.org.

Vezi toate știrile

Video promoțional al festivalului

Conectare la pagina de Facebook a festivalului