Salt la meniul principal Salt la conținutul paginii

Proiecție specială la TIFF 2009

Proiectie speciala pentru nevazatori la Festivalul International de Film - TIFF 2009

Filmul care va beneficia de aceasta proiectie aparte este Cea mai fericita fata din lume, debutul in lung metraj al regizorului Radu Jude. Accesul la film este destinat atit nevazatorilor, cit si insotitorilor acestora sau publicului larg. Persoanele cu deficiente de vedere vor avea la dispozitie casti prin care vor putea auzi atit coloana sonora a filmelor, cit si descrierea partii vizuale (actiunea filmului). Pe langa organizarea acestei proiectii-eveniment, organizatorii TIFF au inclus in programul festivalului din acest an doua filme de lung metraj, a caror tematica sau subiect sunt strans legate de persoanele cu deficiente de vedere: 7 Blind Women Filmmakers, un proiect iranian de sapte scurtmetraje realizate de 7 nevazatoare, a carui proiectie la TIFF se va bucura de prezenta coordonatorului proiectului, Mohammad Shirvani, si filmul slovac Blind Loves, in regia lui Juraj Lehotsky.

“Vrem sa oferim persoanelor cu deficiente de vedere aceeasi satisfactie de a participa la viata sociala si culturala a comunitatii ca oricarei alte persoane. In Statele Unite, de exemplu, exista cinematografe speciale dedicate nevazatorilor. Colaborarea cu TIFF este un prim pas spre o normalitate la care aspiram. Clujul are un numar mare de nevazatori, elevi si studenti, care asteapta demult un astfel de eveniment”, spune Mircea Bucur, presedintele Fundatiei “Cartea Calatoare”, partenerul festivalului pentru acest proiect special. Fundatia “Cartea Calatoare” este editorul revistei “Radar”, care a produs in premiera pentru Romania editii speciale pentru nevazatori ale unor filme de success precum Moartea domnului Lazarescu (Cristi Puiu) sau 4 luni, 3 saptamani si 2 zile (regia Cristian Mungiu). Aceste filme nu au beneficiat, insa, de proiectii publice, fiind distributite doar catre cititorii revistei.

Atit organizatorii festivalului cit si partenerii de proiect incearca sa trimita un semnal catre intreaga industrie cinematografica din Romania (producatori, distribuitori, lanturi de cinematografe) pentru a intelege importanta de a facilita accesul tuturor tipurilor de spectatori catre operele cinematografice.

Trei filme sensibile, in proiectii speciale Cea mai fericita fata din lume

Avand la baza intamplari reale, filmul spune povestea unei adolscente, Delia, care a castigat o masina in urma unei campanii promotionale la sucuri racoritoare. Ceea ce la inceput parea sa fie un eveniment norocos din viata fetei se dovedeste a fi o situatie dureroasa, in urma careia relatiile familei vor fi reanalizate, atat de “fericita” castigatoare, cat si de parintii ei. “La drept vorbind, nu mi-a fost niciodata prea clar despre ce este acest film. Mi s-a parut initial ca e despre foarte multe lucruri. Despre cum se raporteaza oamenii la ideea de bine. Despre compromisuri si despre minciuna. Despre cum limbajul filmului poate fi folosit pentru a minti. Despre ce inseamna sa fii un adolescent speriat si sa nu ai curajul sa te opui pina la capat parintilor tai. Despre cum e sa fii parinte si sa trebuiasca sa profiti de propriul copil pentru a-ti indeplini planurile de viata. Despre negociere. Despre fericire, tristete si consum. Despre capitalism.”, spune Radu Jude, regizorul acestui film.

Seven Blind Women Filmmakers

Filmul iranian este un proiect realizat in 2008 de catre sapte femei nevazatoare, cu ajutorul unui regizor, Mohammad Shirvani, invitat special la TIFF cu ocazia premierei in Romania a peliculei. Producatorul promite un film care va schimba integral viziunea publicului in primul rind fata de imagine in general, apoi despre Iran si iranieni. Este un film despre orbire, dar care reuseste sa ne introduca in cele mai adinci aspecte ale personalitatii umane. Chiar si intr-un sistem dictatorial, lucrurile sacre si secrete ale unui individ nu pot fi atinse. Personajele principale ale filmului sunt femei curajoase, directe, rebele dar, in acelasi timp fragile. Este, poate, unul dintre cele mai intime si precise documentare despre femei. Blind Loves

Regizat de slovacul Juraj Lehotsky, Blind Loves este povestea a patru personaje avind in comun o singura trasatura: fiecareia dintre ele ii lipseste capacitatea de a vedea. Documentarul prezinta o calatorie in situatii obisnuite de viata dublate de provocarea de a fi asumate de catre o persoana nevazatoare. Prezentat in numeroase festivaluri de serie A, Blind Loves a castigat Premiul CICAE la Festivalul de la Cannes, Premiul FIPRESCI la Motovun, sau Premiul Publicului la Trieste.

INFOutil

Persoanele cu deficiente de vedere care doresc sa ia parte la proiectia filmului, sunt rugati sa ia legatura cu Marian Padure - paduremarian [at] yahoo punct com - pentru mai multe informatii.

Proiectia va avea loc in data de 3 iunie, ora 17, la Cinematograful VICTORIA.

Vezi toate știrile

Video promoțional al festivalului

Conectare la pagina de Facebook a festivalului