Salt la meniul principal Salt la conținutul paginii

Primele cărți în format DAISY

Au fost lansate primele cărți în format DAISY.

Ei aveau acces la continutul unei carti, doar prin intermediul versiunilor inregistrate vocal pe casete magnetice sau imprimate pe hartie in scrierea braille.

imagine din studioul de inregistrariDaca prima varianta, cartea inregistrata pe casete magnetice nu permite reluarea unui paragraf sau o lectura selectiva, a doua varianta este accesibila doar acelora care cunosc alfabetul braille si au simtul tactil nealterat.

Versiunea audio pe casete a unei carti tiparite este de doua sau trei ori mai voluminoasa decat aceasta, iar versiunea braille este de 10, 20 ori mai mare decat originalul.

standul cu carti DaisyCartile in format DAISY, computerele prevazute cu cititoare de ecran si sinteza vocala, impreuna cu dezvoltarea Internetului, au revolutionat modul de acces la informatie al persoanelor cu deficiente de vedere sau cu dificultati de citire. O carte de 400 pagini convertita in formatul digital DAISY, poate incapea pe un singur compact disc.

imagine de la evenimentCa si dvs. un nevazator isi poate lua in buzunar cateva carti preferate convertite in acest format pentru a le citi (asculta) pe tren, in masina sau oriunde doreste cu ajutorul unui player DAISY. Mai mult, si le poate descarca dintr-o biblioteca virtuala pe computerul de acasa prin Intermediul Internetului.

Acest lucru a fost posibil si in Romania, datorita proiectului „Biblioteca pentru toti”, implementat de Fundatia Cartea Calatoare, in parteneriat cu Biblioteca Judeteana, Liceul Pedagogic Spiru Haret, Scoala generala Ioan Basgan, si finantat de Consiliul Local al Municipiului Focsani.

imagine de la evenimentAstfel, pe 28 ianuarie 2008, in cadrul Bibliotecii Judetene Vrancea, a fost deschis, in premiera nationala un stand cu carti audio in format Daisy, accesibile persoanelor cu deficiente de vedere. Nevazatorii se pot bucura acum de serviciile oferite de biblioteca la fel ca orice alta persoana. Pana acum sunt disponibile 6 titluri, dintre care mentionam: Ingeri si demoni (Dan Brown), Memorii unei gheise (Arthur Golden), Indragostita de un masai (Corinne Hofmann), Mostenitorii (John Grisham). Alte 5 titluri urmeaza a fi lansate la sfarsitul lunii februarie.

Un lucru inedit este faptul ca toate cartile au fost inregistrate cu sprijinul unui numar de 6 voluntari, care au dovedit o perseverenta si o daruire extraordinara.

In curand acest proiect se va extinde la nivelul intregi tari. Biblotecile publice isi vor diversifica gama serviciilor contribuind in acelasi timp la egalitatea de sanse.

Vezi toate știrile

Video promoțional al festivalului

Conectare la pagina de Facebook a festivalului